Jatwerk

Lekker hoor, de vrijdagochtend. Vrij van werk en het studiewerk voor opleiding op tijd ingeleverd, niets meer aan doen! Loslaten. Tijd voor wat “me-time” in de bossen in het Helmondse. Rondje hardlopen, bitterkou en wat ruimte maken in het hoofd, dat eigenlijk niet zo vol zat (blijkt). Terwijl ik de gure wind trotseer en geniet van de cadans van het lopen en het buiten zijn, hoor ik onze eigen Douwe Bob (dat is echt zijn voornaam, zijn achternaam is Posthuma) in mijn oortjes zijn “Jacob’s Song” zingen. Prachtig nummer, niet zo oud en meteen komt daar mijn oordeel bij: gejat! Gestolen van Glen Campbell, recent overleden, een grootheid. De overeenkomst met “Wichita Lineman” uit 1968 is onderaan dit bericht te beluisteren.

Jatten is best een stevig oordeel. De nummers lijken enorm op elkander. De melodie, de begeleiding, klankkleur en allebei vind ik ze prachtig.  Misschien is Douwe Bob net als ik groot fan van de stem van onze cowboy uit “the States”? Mogelijk heeft hij zelfs toestemming gevraagd en betaald hij royalty’s aan de nabestaanden? Het zal mij eerlijk gezegd worst wezen. Het oordeel dat meteen opkomt is hetgeen me opvalt. Het oordeel, mijn oordeel hier-en-nu tijdens het lopen, dat het genieten beïnvloedt, negatief en dat is toch wel erg jammer.

Zo ook het oordeel na het lezen van de melding vanochtend in het Boeddhistisch Dagblad dat Emile Ratelband (ik schrijf bijna …. Roemer ;-), het boeddhisme heeft ontdekt en zijn “tjakka” tijdperk inwisselt voor iets anders. Hij heeft zijn hoofd kaal geschoren en er wordt in het artikel al behoorlijk losgegaan op meneer Ratelband. Oordelen, alleen of samen in een groep, tjakka! Volgens mij doet hij er niemand kwaad mee. Goed doen, is een van de belangrijke principes binnen het Boeddhisme, lijden verminderen. Laat hem is mijn gedachte.

Oordelen over Trump, Poetin, boeddhistisch leraren die zich vergrijpen aan hun leerlingen, oordelen over zelf en de ander, soms afgewisseld van elkaar, vaak samenvallend.

Stelen, bedriegen, moorden, het is van nu en alle tijden. Mensenwerk! Daar moeten we het mee doen. Ik merk dat het oordeel verandert als ik de aanwezigheid daarvan (op tijd) opmerk. Er ontstaat dan keuzevrijheid voor het moment daarop volgend. Dat is hoopvol en voor mij helpend.

Onderstaande tekst is gejat door mij – gehoord en gelezen deze week. Met bronvermelding komt het zeker goed …..

“Iedereen ontdekt vroeg of minder vroeg in zijn leven dat het volmaakte geluk onbereikbaar is, maar weinigen staan stil bij de tegenovergestelde gedachte: dat hetzelfde geldt voor het volmaakte ongeluk. De krachten die zich tegen de verwezenlijking van die beide uitersten verzetten zijn van dezelfde aard: ze komen voort uit onze menselijke staat” (uit: Is dit een mens van Primo Levi).

Dit bericht werd geplaatst in Boeddhisme, Muziek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Jatwerk

  1. Goed artikel. Je volgt de actualiteit over het Boeddhisme goed en weet er een boeiend stuk over te schrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s