Zwarte Spiegel

Op Netflix kijk volg ik op dit moment de serie “Black Mirror”. Per aflevering wordt een blik geworpen op de toekomst en met name gericht op de leuke en mindere gevolgen van onze relatie tot gadgets, Facebook en allerlei andere manieren om in verbinding te staan met …. onszelf, de ander en vooral met “je okay en je goed voelen”.

Oei, dat kan natuurlijk niet goed aflopen. Iedere aflevering eindigt donker. Donker zwart! Pik donker! Heel knap gedaan. Een gevoel van onbehagen overvalt mij als kijker iedere keer weer opnieuw. Het lijkt verdorie het échte leven wel.

Ook in dit echte leven kijk ik geregeld in de spiegel van “de levensspiegel”, het rad van Samsara, dat blijft ronddraaien. De spiegel die niets meer weergeeft dan de reflectie van wat ik erin zie. En dat is behoorlijk veel als ik eerlijk ben. Ook al weet ik dat de spiegel van zichzelf “leeg” is, zie ik veel kleuren, ideeën, gedachten en allerlei projecties van mijn beperkte geest, weerspiegelt in de spiegel.

Zitten op het kussen is ook spiegelen. Soms lijkt het beeld zoals verwacht, soms vermoeiend, saai, spannend, irritant, inspirerend, pijnlijk en zo kan ik nog even doorgaan. Het levenswiel draait haar rondjes terwijl ik zit, zaken afweeg, probeer te accepteren en als dat niet lukt, een emmertje vriendelijkheid beter weet te gebruiken (mits deze in de nabijheid is uiteraard).

En dan als er helderheid is en rust is het oh zo fijn, totdat ik er weer uitstap. De wereld in, buiten het kussen. Keuzes die gemaakt moeten worden, twijfels die opeens pijnlijk voelbaar worden, met veel oordelen daarbij, vaak over mezelf en vaak donker gekleurd. Ontmoetingen met anderen, met alle (ver)oordelingen daarbij horende blijkbaar. Voel je het luchtruim al dichttrekken? Donkere wolken verzamelen zich.

Poeh! En hoe zat het dan ook alweer met al mijn intenties. Ik raak ze zo vaak kwijt. En dan zie ik zo’n serie “Black Mirror” op Netflix en dan valt opeens het kwartje weer. Het beeld in de spiegel is niet leeg, wel beter zichtbaar en meer helder.

Het mantra in het hoofd klinkt “terug naar de basis“. Gelukkig kan ik altijd opnieuw beginnen, zeker als de basis steviger is geworden en meer vertrouwd. Het verdragen van het beeld dat de ogen zien in de spiegel, als oefening en persoonlijk onderzoek. Niet alleen op lange retraites, ingewikkelde yoga sessies, dure, ongelezen boeken en opleidingen, maar gewoon hier. Vanuit de basis, in verbinding, met alles wat er is.

“Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is …………., wat is? Is ……?

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zwarte Spiegel

  1. Mooi artikel. Je laatste zin doet je denken aan een cartoon over meditatie die ik niet meer terug vind. Op het eerste plaatje zegt de mediterende “I am” op het volgende “being” en op het laatste zwijgt hij. Als je alle balast wegschaaft kom je zo tot de essentie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s