Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Wat valt er te zeggen, wat valt er te bezien? Zeven jaar, zeven jaren zitten, mediteren, zoeken, vinden en weer kwijtraken. Weer opnieuw beginnen. Met een innerlijke onrust, die soms groot is, soms tijdelijk afwezig, dan wel op de achtergrond. Lama Zeupa in Huy, Tom in Antwerpen, Wanda, Cees, Jan in Eindhoven. Tibetaans boeddhisme, Zen Boeddhisme, Seculair boeddhisme. Dharmaleraren over zeeën, Gil Fronsdal, Noah Levine en weer terug. Naar België, Bodaishin, Nederland, Tegen de Stroom in, Jewel Heart en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

Het klopt – zeven jaar zitten, op het kussen, met een boekenkast vol inspirerende boeken, met ontelbare uren trainingen mindfulness en compassie en de ACT, brengen mij veel. Inzicht in mezelf, een grotere gevoeligheid, kwetsbaarheid en breder blikveld naar mijn omgeving en vooral mijn eigen reacties daarop.

De opleiding, boeddhistische psychologie, als pijnlijke leerschool, klankbord, spiegel, waarbij het vaak pijnlijk duidelijk wordt wat daarin te zien is. Niks! Alleen maar mijn eigen beeld over mezelf, hoe het er uit ziet, moet zien en dat mijn wandeling op het pad, feitelijk vandaag weer opnieuw begint. Net als de ademhaling, alle gedachten, projecties, concepten over mezelf en de verhalen die ik mezelf en anderen vertel daarover. That’s me!

Al veel teksten zijn door mij geschreven, hier, op de blog en telkens weer niet goed, of goed genoeg. Is dit weer een nieuwe poging? Is het grijpen naar overzicht, controle, is het afzetten tegen hetgeen ik niet zie, kan zien, weg druk, is het luiheid, een manier om mezelf een beetje te vermaken in dit leven? Van alles wat?

Ik begin weer opnieuw vandaag – in alle eerlijkheid, oprechtheid en kwetsbaarheid. Misschien schrijf ik dingen op die ik niet wil lezen of delen, waarom niet? Eerste vraag meteen daar. Doe het maar, bewegen in het wiel van samsara. Over de kop, op mijn gezicht, in het hart.

Dit bericht werd geplaatst in Boeddhisme, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s