Gast in Brandevoort

Sommige lezers weten dat ik in Brandevoort woon. Een moderne vinexwijk in Helmond. Beetje bladibla, kakkineus, te dure hypotheek en veel mensen om me heen met merkkleding en een belangrijke buitenkant. Er is niet zoveel te beleven. Overdag is het leeg en verlaten en ‘s-avonds zijn de luiken doorgaans gesloten. Ik woon er overigens prima.

Zoals altijd loop ik zo rond 06 uur de ochtend een “rondje Brandevoort”, de hond is er iedere dag weer blij mee. Zo dus ook deze maandagochtend. Het was nog donker en rustig. Bij de verlichte bushalte (waar doorgaans mensen uit Brandevoort geen gebruik van maken), zag ik het silhouet van een “iemand” zitten. Ik vond dat wel mooi. Zo vroeg in de ochtend en ik besloot om in mijn gedachten deze persoon enkele vriendelijke wensen toe te werpen (dat hij of zij gelukkig mocht zijn, gezond, veilig en in rust en vrede met zichzelf/haarzelf in deze wereld mocht leven). Terwijl ik het bushokje net voorbij was en mijn gedachten alweer mijlenver vooruit waren gehold, bemerkte ik onrust bij de trouwe viervoeter. Ik draaide me om en zag dat het silhouet tot leven was gekomen. Het silhouet werd een levende man en liep van me af de straat over. Ik kende de man. Het was dezelfde man die ik 2 avonden geleden, zaterdagavond om 22 uur aantrof lang het kanaal in Eindhoven. Toch zo’n 10 kilometer van het keurige Brandevoort. Zaterdagavond maakte ik kennis met deze man, toen deze in doorweekte kleding, zonder schoenen en in totaal verwarde toestand het kanaal uit klom en ik hem mijn hulp aanbood. De man en ik konden niet met elkaar communiceren, we begrepen elkaars verbale taal niet. Wel kon ik afscheid van hem nemen, nadat hij door de ambulance en politie werd meegenomen. Ik zwaaide en fietste huiswaarts. Ik was onder indruk van de man en zijn omstandigheden.

Vanochtend dus onze 2e ontmoeting. Ik herkende de man meteen en toch twijfelde ik. De man was wederom doorweekt, had geen schoenen aan en droeg dezelfde kleding als 2 dagen geleden. Was ik nu zelf degene die verward was? Bijzonder ervaring. Ik draaide me om en liep naar de man toe. Van zijn kant uit was er geen herkenning, ook geen afwijzing. We begrepen elkaar nog steeds niet. De man was er slecht aan toe en wederom alarmeerde ik de hulpdiensten, dit keer in het prachtige Helmondse. De wijk was intussen al wat tot leven gekomen terwijl we samen wachtten op politie en ambulance. Ook toen deze met de nodige akoestische ondersteuning Brandevoort wakker maakte, bleef het om ons heen bijzonder rustig, bijna een intiem moment. We wachten samen op wat komen zou. Twee mannen in Brandevoort, eentje die er al een tijdje woonde en eentje die op bezoek kwam, een gast. Ik voelde me overigens geen gastheer, ik maakte me zorgen over de man en bedacht me allerlei redenen, scenario’s waarom wij elkaar wederom tegenkwamen. Synchroniciteit? Oorzaak en gevolg en hoe daarmee te handelen. We namen wederom afscheid. “Zorg goed voor jezelf” mompelde ik de man toe, ook al verstond de man niet mijn taal. Contact was er wel.

Het verlaat ontbijt smaakte anders dan andere maandagochtenden. Zoonlief was onder de indruk van de ontmoeting die zijn vader had met deze man. “Waarom heb je hem niet mee naar huis genomen”, vroeg hij mij. “Als je hem over 2 dagen weer tegenkomt, moet je hem meenemen naar huis”, was zijn advies aan mij. Dat ga ik zeker doen, dan bel ik vanuit huis naar de ambulance en politie, terwijl hij hier kan schuilen en zich kan opwarmen.

Wat moet ik nu met deze ontmoeting, met deze “gast in Brandevoort”. Ik help doorgaans al behoorlijk veel mensen in mijn werk binnen de GGZ. Ik krijg daar een salaris voor, voldoening, erkenning, soms hoofdpijn en stress. Zaterdag en deze vroege maandagochtend help ik deze man in Brandevoort. Help ik deze man, of helpt misschien deze man mij. Ik ben niet zo thuis in ontmoetingen, zeker niet in speciale, wat meer spirituele ontmoetingen en toch …. en toch.

In het boeddhisme is Kwan Yin, de godin van de genade, de godin van mededogen. Ook in andere levensovertuigingen komen we haar tegen. Welkom in Brandevoort Kwan Yin. Dank voor deze ontmoeting, heel dichtbij dit keer.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s