Wat is dit?

Al enige tijd ben ik zoekende. Waarnaar? Da’s een eenvoudige vraag en het antwoord lijkt me complex. Ik heb het niet gevonden. Ik praat erover, met mezelf, met anderen, zoek, lees, zit, snuffel, raak aan en ga ook weer weg, op zoek naar een beter, een meer passend antwoord op de vraag. Misschien wel een eindeloze zoektocht …

Stephen Batchelor, seculier boeddhist heeft het boek geschreven “bekentenis van een boeddhistisch atheist”. Hij beschrijft o.a. zijn reacties op de gestelde vraag “wat is dit?” Een prachtige vraag, waar vele antwoorden op te verzinnen zijn. Scherpe antwoorden, diepe antwoorden, raadselachtige antwoorden, maar nooit het juiste antwoord. Batchelor beschrijft dat hij na verloop van tijd zijn pogingen om een antwoord te vinden maar gewoon opgaf.

“Wat is dit?” is een prachtige en tevens onmogelijke vraag. Volgens de schrijver is de vraag erop gericht een kortsluiting te veroorzaken in de antwoord-gevende gewoonte van ons brein en je in een staat van kalme verwarring te doen belanden. In plaats van te worstelen met de woorden en eventuele antwoorden, horende bij deze vraag, kan er in plaatst daarvan mogelijk een rustige aandachtige verbazing ontstaan, waarin je alleen maar wacht, in de stilte die volgt op het wegsterven van de woorden.

Prachtig, ik had de wens om dit zo vanuit het eigen brein te kunnen formuleren, sterker nog zo te ervaren. Op het kussen en nog liever daarbuiten. Er valt veel te ontdekken met het wegsterven van woorden, gedachten en alle bijhorende emoties.

Het helpt om te lezen, te snuffelen, te zoeken, met een leraar contact te hebben, te zitten, alleen en met anderen. Open te staan voor hetgeen zich meldt, met verbazing en twijfels. Heel vaak komt er iets goeds uit voort.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeddhisme, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s