Kings & Queens

Vanochtend vertelde mij iemand dat wij, mensen, burgers die leven in het nu, anno 2015, het goed hebben. Zelfs beter dan de rijkste koningen en koninginnen, farao’s en andere lieden, die hoog op de ladder van rijkdom stonden, langer geleden.  We hebben stromend water waarmee we ons toilet kunnen doortrekken, de kraan kunnen openen als we onze dorst willen lessen, een knop om in te drukken zodra we meer licht willen hebben, ga zo maar door. Enerzijds had hij natuurlijk gelijk, we hebben nu een enorme rijkdom, we leven als kings & queens, we gedragen ons er in ieder geval wel vaak naar. We hebben de wens dat een ieder dat ook ziet, op straat, op internet, op Facebook. Het kan niet op, jammer dat we zo weinig willen delen.

Ik had twijfel – niet zozeer met de stelling, ik kreeg de indruk dat de stelling ons ontlastte van de noodzaak om nu in beweging te komen. Hoe vreemd is het om de foto, van het dode jongetje op een Turks strand, aangespoeld, pas op pagina 4 van de Volkskrant te plaatsen in plaats van dagelijks groot op de voorpagina van iedere krant. Columnist Bert Wagendorp, besteedt op pagina 2 zijn aandacht aan deze jongen en het leed dat dagelijks op de verschillende stranden aanspoelt.

Dit jaar zijn er meer dan 2500 vluchtelingen verdronken, onder wie honderden kinderen. Maar ook oude mensen, homoseksuelen, jonge ouders, broertjes, zusjes, criminelen, terroristen, gehandicapten, allemaal op zoek naar iets beters. Net zo als wij het allemaal goed willen hebben. Ze staan niet op bovenstaande foto …

Koningen, koninginnen, als wij het zo beter hebben, kunnen we ook iets doen. Gelukkig gebeurt dat ook. Steeds meer, het begint klein en wordt langzaam en heel duidelijk groter. De foto van het jongetje van 3 jaar oud, dat verdronk met zijn moeder en broertje van 5, zal snel  vervagen. De beurs in China, de toekomstige strubbelingen met een nieuw Grieks parlement, Prinsjesdag en de positieve gevolgen voor alle koningen en koninginnen in dit land, zullen weer vertrouwde krantenkoppen  worden en de opening van het 8 uur Journaal. Laat de heer Wilders zijn verhaal maar gewoon doen “velen komen omdat ze een Miele willen, of een huis met een uitkering”. Laat we ze dat geven en meer (!) met alle menselijkheid die in ons schuilt – hoeveel rijkdom hebben wij als koning en koninginnen nodig? Een ware vorst zorgt voor het volk, daarover hoef je geen compassie training voor te volgen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s