Wittebroodsweken

Wittebroodsweken is de benaming van de periode van zes weken na het huwelijk, waarin het kersverse bruidspaar niet gestoord mag worden door visite, vertegenwoordigers van verzekeringsmaatschappijen en anderen. De naam verwijst naar het idee dat in de eerste weken het huwelijk nog een feestelijk aanzien heeft en er alleen witbrood (voor de Tweede Wereldoorlog nog een luxegoed) gegeten zou worden (bron: Wikipedia)

Ruim 1 week geleden is het geleden dat ik ook een soort huwelijk sloot, een gelofte deed in Huy, in bijzijn van mijn geliefden, Lama Zeuppa en anderen. Toevlucht nemen. Het voelt inderdaad zo. Dertien jaar geleden gaf ik het “ja” woord aan mijn lief en dit veranderde, tot de dag van vandaag, ons samenzijn. De verbinding door getrouwd te zijn heeft altijd anders, prettiger, echter en meer waardevol gevoeld, dan de tijd dat we dat niet waren. Ik heb dat gevoel deze week ook. Er is feitelijk niet zoveel verandert. Maar er is wel iets “groots” gebeurt en dat voel ik in lijf en leden de gehele afgelopen week. De vergelijking met de wittebroodsweken is snel gemaakt.

Echter, de eerste scheurtjes worden zichtbaar, zijn voelbaar en worden i.e.i door mijzelf opgemerkt. Sinds vandaag ook weer door anderen. Zoonlief meldde vanochtend dat ik mijn boeddhistische naam die ik gekregen heb (Therchen, volbracht geduld) in ieder geval geen eer aan deed. Hij had gelijk ……. Tien dagen hebben de wittebroodsweken geduurd. Mooi toch, ze waren fijn. Ik zal ze niet vergeten. Nu weer gewoon aan de slag, hupsakee! Maar wel zorgvuldig, met aandacht

Bij het toevlucht nemen heb ik ook uitgesproken me te houden aan de volgende vijf voorschriften:

  1. ik neem mij voor geen levende wezen te doden
  2. ik neem mij voor niet te nemen wat niet wordt gegeven
  3. ik neem mij voor me te onthouden van seksueel wangedrag
  4. ik neem mij voor niet te liegen
  5. ik neem mij voor me te onthouden van alcohol en bedwelmende middelen.

De komende vijf weken wil ik ieder voorschrift en vooral wat deze in het dagelijks leven, in de dagelijkse beoefening met de nodige nieuwsgierigheid gaan onderzoeken.  Ik ben niet zo van de regels, sterker nog, NIET van de regels (dat is er overigens ook al eentje). Ik leer mensen met wie ik werk, regels en afspraken kritisch te onderzoeken en hier passend op te reageren. Hoe kan een dharmapunxer zich verhouden tot bovenstaande? We zullen het merken, zien en mogelijk ook lezen.

Wordt vervolgd …

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s