Vogels kijken

Vanuit de ACT is de uitnodiging te ontdekken wat de persoonlijke waarden zijn in je leven en te onderzoeken hoe je vanuit deze waarden misschien een andersoortig leven kunt leven; in ieder geval de keuze daartoe kunt maken. Een mooie gedachte, alhoewel je deze ook niet altijd serieus hoeft te nemen (da’s ook ACT).

Een van mijn belangrijke waarden in mijn leven is “vrijheid”. Ik vind deze vooral buiten. In de natuur, op de fiets, in de klanken van wind en regen. In de geur van buiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik graag buiten mijn rondjes loop. Ik ben geen talent qua lopen. Naar gelang het aantal jaren dat ik loop kan ik gerust stellen dat ik een zeer middelmatige loper ben, met de nadruk op matig. Gelukkig kan dat mij niet meer boeien, ik heb mijn waarden leren kennen en daar hoort het ultieme uit mezelf te halen, niet bij.

Dit jaar hoop ik 50 jaar te worden en ik heb me voorgenomen om dan in Rotterdam, de stad waar ik me emotioneel erg aan verbonden voel, de hele marathon te lopen. Mijn eerste en ik vermoed ook de laatste. Simon en ik vinden het wel stoer om hier buiten zo mee bezig te zijn, tijdens onze gesprekjes, als we op weg zijn. Op weg naar …..

Om toch een beetje verantwoord met lijf en leden om te gaan (ik ben immers geen 22 meer), heb ik gekozen om dit jaar te trainen met www.sportrusten.nl. Een van de trainingen is wekelijks een rondje van 5 km “vogels kijken”. Da’s een hele nieuwe ervaring. Vogels kijken is hardlopen met een zeer lage hartslag (voor mij betekent dat een hartslag onder de 120).

Ik had het zo druk om mijn hartslag laag te houden dat ik de eerste kilometers geen vogel of ander beest gezien of gehoord heb. Een viaduct, een kiezel zorgen al voor een “ernstige overtreding van de regels van het vogel kijken”. Eenmaal wat meer ervaring komen hele andere hindernissen. Gedachten over werk, gedachten over seks (gemiddeld heeft een man geloof ik 233 gedachten hierover per dag, ik ook!), gedachten over medelopers die mij zo zien slenteren (terwijl ik toch zo mooi kan lopen), zorgen meteen voor een extreme stijging van de hartslag.

Dan helpen de waarden weer – voelen dat je buiten loopt – over de wegen, door het bos, door de wind, met de vogels, ademhaling en het ouder wordende lijf van bijna 50 jaar.

Vrijheid! Het mooiste lied dat ik de vogels heb horen zingen vandaag.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s