Duim in pijn

Ongemakkelijk hoor, een al twee weken durende buikgriep. Behalve een grote hoeveelheid toiletpapier en het gemis van mijn hardlooprondjes, valt het feitelijk allemaal erg mee. Vervelender is de pijn die er is in mijn linkerduim. Een nare ontsteking. Nee, dit is geen nieuwe medische rubriek, maar een terugblik hoe ik de afgelopen twee weken heb geprobeerd om met de aanwezige pijn in mijn linkerduim en in mijn hoofd om te gaan.

Pijn is een erg subjectief begrip. Het gevoel een mes in je duim gestoken te krijgen bij iedere aanraking, zelfs van een vleugje wind, valt in het niets bij de pijn van mensen met chronische lichamelijk en psychisch lijden. Valt in het niets bij honger en dreiging van buitenaf. Ik wil dat graag toch even benadrukken. Simon wil liever niet als een “zeur” overkomen, alhoewel de pijn er gewoon mag zijn en vooral veel is (ik wist niet van hoeveel waarde een duim kan zijn als je deze niet kunt gebruiken).

De afgelopen twee weken heb ik geprobeerd met ongemak en pijn te leven. Da’s best een aardige boeddhistische oefening. Het komen en gaan van pijn, de verschillende soorten gradaties van pijn en het weten dat het overgaat (ooit!). Echter na twee weken met liefdevolle vriendelijkheid en compassie mezelf en duim verzorgd te hebben (met sodabadjes, verschillende soorten zalf etc), is de maat vol. Er is chagrijn, frustratie en irritatie. Het mes gaat erin – het moet nu echt eens afgelopen zijn, over met de last. De oefening begint nu pas echt.

Van mijn boeddhistische vriend Tom, werd ik recent gewezen op “de Sandokai”. Een boeddhistische tekst, die letterlijk betekent “het in elkaar opgaan van eenheid en verscheidenheid”. De tekst komt feitelijk uit het taoïsme. Het is geen makkelijke tekst over het vinden van balans, het evenwicht tussen tegenstellingen, maar wel interessant om mijn omgaan met de aanwezige pijn eens nader te onderzoeken.

De tekst voeg ik als bijlage graag toe. (De Sandokai)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeddhisme, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s