In- en uitzoomen

Geregeld word ik in rap tempo getrokken naar de problemen die er zijn. De problemen die ik zelf ervaar, problemen van dierbaren, problemen van mensen die aan onze en mijn zorg zijn toevertrouwd. Vaak ook problemen over onze wereld, hoe die zich ontwikkeld en waarin mijn zoon groter en groter wordt. Terwijl ik vanochtend een wandeling maakte en de zon op deze prachtige lentedag vol binnen kon laten komen, kon ik afstand nemen. Uitzoomen op alle problemen die er zijn in plaats van er naar toe getrokken te worden.

Gil Fronsdal (boeddhistisch leraar) maakt de metafoor om problemen te beschouwen als een stevig, samengeknepen vuist, probeer maar eens! Als je maar hard genoeg de vuisten dicht knijpt (dat doen we volgens mij behoorlijk vaak) is de aandacht al snel een onaangename ervaring. Loslaten en met aandacht de vuist bekijken, er om heen, onder door, de achterkant geeft vaak ruimte en nieuwe inzichten. De vuist ziet er van ver af heel anders uit als heel dichtbij. Onze problemen ook.

In onderstaande 2 filmpjes van 5 minuten, zijn de beelden te zien die in 4 jaar tijd gemaakt zijn van onze (lente)zon en onze aarde. Als je kunt in-en uitzoomen zie je de pracht en schoonheid van de zon en wat ons in leven houdt. Mijn problemen en de problemen van de wereld worden voor een moment van een heel andere kant belicht. De aarde draait ….

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s