Geluksbeleving

Met de griep in het lijf en snot stromend uit mijn neus, lees ik vanochtend een groot artikel in de Volkskrant over de heilzame werking van meditatie. Een artikel wat bijna de nieuwe reclamefolder genoemd mag worden van ZEN.nl. Ik ben niet zo van de “hokjes” en al helemaal niet in meditatatieland. Weerstand heet dat, naast het gebrek aan weerstand in mijn lijf. Ziek zijn geeft in het lijf prima focuspunten 🙂

De boeddha vertelde op zijn sterfbed kritisch te zijn over het volgen van welke stroming dan ook, ook t.a.v. het boeddhisme. Dat is lastig omdat in het artikel gerefereerd wordt aan een Amerikaans-Russisch onderzoek waaruit blijkt dat de helft van onze geluksbeleving genetisch bepaald is. Slechts 10% wordt in de hand gewerkt door de omstandigheden. De overige 40% van ons geluk, of ongeluk, vloeit voor uit ons (on)vermogen om aandacht te sturen. Mediteren is als het betreden van “de ambassade van de aandacht”. Nou, nou, wijs dat maar eens van de hand. En juist dat maakt meditatie nou zo boeiend.

Mijn lief zegt dan veelal “dat is ook maar gewoon een mening” en zo is het! Het is fijn dat we invloed kunnen uitoefenen op de omstandigheden, dat we kunnen experimenten met wat ons kan helpen in het leven, dat vaak al lastig genoeg is. Maar niet vanuit het blind volgen van een mening of een mooi onderzoek. Leren uit ervaring en dat kan uiteraard meditatie zijn of worden. Mij helpt het, maar niet vanwege het aantrekkelijke poppetje van Dick Bruna van ZEN.nl, dat immers een groot commercieel bedrijf geworden is.

Boeddhisme en meditatie leert me dat ik altijd kan kiezen links, rechts, vooruit of achteruit te kunnen vanuit het opmerkzaam zijn; dat kan op een kussen, stoel, fiets of whatever.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .