Bergklimtouw

Vandaag, 34 jaar geleden overleed mijn moeder op tragische wijze. Vandaag ben ik ziek, zwak en misselijk, onderdeel van de griepepidemie die over ons land reist. Vandaag maak ik ruzie en zie ik uit naar het einde van deze dag.

Ik las zojuist een mooi stuk om overal “ja” tegen te zeggen. Tegen alle vragen, gedachten, twijfels, irritaties, onzekerheden, ja tegen al het gedoe. “Ja” zeggen tegen  de vragen over mijn werk waar ik inhoudelijk niet meer blij ben, keuzes die ik wil gaan maken.  Vragen over mijn boeddhistische zoektocht, zonder duidelijke leraar. “Ja” tegen verdriet, groot en klein. Nu ik dat een aantal uurtjes aan het doen ben, merk ik dat het nu anders is. De ruimte is groter geworden. “Ja” geeft helderheid en beter zicht.

“Ja” als touw van de bergbeklimmer in het onderstaand stuk van Paul van Ehipassiko uit Antwerpen, ter voorbereiding op de toevluchtsceremonie.

 

Als iemand formeel boeddhist wil worden neemt hij in een kleine ceremonie toevlucht tot Boeddha, Dhamma en Sangha. Hij neemt zich voor de vijf leefregels na te volgen en krijgt een boeddhistische naam.

Vertrouwen in de Boeddha, Dhamma en Sangha
Het toevlucht nemen is een uiting van vertrouwen. We vertrouwen ons toe aan de Boeddha, de Dhamma en de Sangha. Het zijn de Drie Juwelen – zoals ze traditioneel genoemd worden. De Drie Juwelen bieden een veilige plek , een plek waarop we ons kunnen verlaten.

Vertrouwen in de Boeddha
Wat betekent toevlucht nemen in de Boeddha?
De Boeddha wordt omschreven als de Ontwaakte. Hij was een mens en heeft als mens de verlichting bereikt. Als hij de verlichting kon bereiken, kunnen andere mensen dat ook.
Naar het voorbeeld van de Boeddha vertrouwen we op onze innerlijke kracht om opmerkzaam door het leven te gaan en zo te groeien in wijsheid en mededogen.

Vertrouwen in de Dhamma
Vertrouwen hebben in het pad van wijsheid en mededogen is een uiting van vertrouwen in de Dhamma. Door onze getoetste ervaringen weten we welk element van de Leer het meest ondersteunend is en welk element het beste aansluit in een bepaalde levenssituatie.

Vertrouwen in de Sangha
De Boeddha benadrukt vaak het belang van toevlucht nemen in de gemeenschap, de Sangha. Ons vertrouwen in de Boeddha en de Dhamma kan enorm versterkt worden door het oefenen met gelijkgestemden.

De vijf voorschriften (Pañca Sila)
Wanneer je toevlucht neemt in Boeddha, Dhamma en Sangha spreek je het voornemen uit de 5 leefregels aan te nemen als leidraad voor je leven.
De leefregels ondersteunen je om opmerkzaam te zijn en te kunnen concentreren.
De vijf leefregels neem je aan uit vrije wil, niet omdat ze worden opgelegd door bovennatuurlijke of wereldlijke autoriteiten.

De vijf leefregels luiden als volgt:

1 Ik neem mij voor om geen enkel levend wezen te doden noch te kwetsen.
2 Ik neem mij voor niet iets te nemen dat niet is gegeven.
3 Ik neem mij voor me te onthouden van seksueel kwetsend gedrag.
4 Ik neem mij voor om geen onwaarheid te spreken en niet te roddelen.
5 Ik neem mij voor om de geest helder te houden, vrij van bedwelmende effecten van alcohol of drugs.
De vijf leefregels zijn als het touw van een bergbeklimmer. Als alles goed gaat heb je het touw niet nodig en merk je niet dat het er hangt.
Als je in moeilijkheden komt en je het niet meer ziet zitten, kun je je vast houden aan wat je eens uitgesproken hebt.
Als je de leefregels niet bent nagekomen kun je steeds weer opnieuw beginnen. Je kunt je intentie vernieuwen door ze weer hardop of in stilte uit te spreken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .