Toevlucht nemen

In 2010 maakte ik kennis met Lama Zeupa in Huy (B). Het was mijn kennismaking met boeddhisme en vooral een nieuwe kennismaking met mezelf. Ik ben erg opgetogen met het voornemen om in juni toevlucht te kunnen gaan nemen, juist bij Lama Zeupa.

Toevlucht nemen betekent ‘bescherming’ zoeken. Deelnemen aan het ritueel betekent een formele toetreding tot het boeddhisme. Je neemt toevlucht in de ‘Drie Juwelen’: de Boeddha (de leraar), de dharma (de raadgevingen), en de sangha (de gemeenschap van leraren en beoefenaars).

Toevlucht nemen doe je best niet zomaar eventjes tussendoor. Het vraagt een minimale vorm van toewijding. Het is belangrijk de tijd te nemen om je te informeren over de precieze kwaliteiten van de drie juwelen en over de beslissing na te denken. Als je er ten volle van overtuigd bent dat je je leven wil enten op de Boeddhistische principes, dan kan je toevlucht nemen.

Toevlucht nemen is geen uitsluitende keuze die zou betekenen dat men zich afzet tegen andere tradities. Want in de tijd van de Boeddha werd eenieder al aangeraden respect te betonen voor alle tradities. Indien iemand beslist de Boeddha als persoonlijke gids te beschouwen, de dharma als een leidraad in het leven en de sangha als een ondersteuning, kan hij of zij zich boeddhist noemen. De toevluchtsceremonie is een formele bevestiging van dit inzicht.

Dankzij de toevlucht zullen de resultaten van positieve en heilzame activiteiten beter gedijen. Een krachtige tendens schrijft zich in het leven van de beoefenaar in.

Lama Zeupa legt op 21 juni ’s morgens uit hoe de ceremonie verloopt en wat de betekenis is van de verschillende onderdelen. In de namiddag kan er toevlucht worden genomen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeddhisme. Bookmark de permalink .