Niet handelen – Karma

Sedert 2010 sta ik met duidelijk wat meer aandacht en mededogen in het leven. De boeddhistische beoefening levert mij veel op. De laatste tijd houdt mij het onderwerp “karma” bezig. Dat is eerlijk gezegd best een hele confrontatie. Niet alleen het handelen van anderen, maar vooral de gevolgen van mijn eigen handelen worden vaak pijnlijk duidelijk. Hoe meer bewust, hoe duidelijker de effecten van het eigen handelen door mij opgemerkt worden, zowel positief als negatief.

Karma kan op vele manieren worden uitgelegd. Vaak wordt er (te) veel bijgehaald, dit leven, een toekomstig leven, een vroeger leven; daar gaat dit stukje niet over. Het gaat over de letterlijke betekenis van karma. Karma betekent “handeling”. De onfeilbare wet van oorzaak en gevolg. Alles wat wij doen, met lichaam, spraak of geest met al haar gevolgen, heel groot en heel klein.

Recent zat ik in een retraite in Antwerpen, waarbij het centrale thema “gelijkmoedigheid” was, de laatste van de 4 levensvrienden. Het zinnetje wat ik sindsdien meer met mij meedraag is en vaker terugkeert op en rond het zitkussen is: “ik ben eigenaar en erfgenaam van mijn handelen”. Ogenschijnlijk een aantal woorden achter elkaar, maar als je de betekenis laat doorwerken is de impact erg groot. Handelen, karma, gaat over geluk, vriendschap, mededogen, mildheid, boosheid, verdriet, twijfel, liefde, alle dagelijkse terugkerende emoties in mijn leven.

Niet alleen ik ben eigenaar en erfgenaam van mijn eigen handelen. Een ieder is dat. Ook de mensen van wie ik denk dat ze andere keuzes zouden moeten of kunnen maken, om gelukkiger te zijn, iets te doorbreken etc. Het is o zo makkelijk om klaar te staan met adviezen, acties, gevraagd en ongevraagd, zeker als hulpverlener met aanleg voor het “Florence Nightingale syndroom”. Ook privé sta ik geregeld klaar met allerlei “handelingen”. Ik wil me de komende dagen eens verdiepen in de gevolgen van het niet handelen, ook dat is een handeling, misschien wel in sommige situaties het enige juiste handelen. Zo is de cirkel richting het achtvoudig pad weer rond. Karma is veel oefenen in doen en niet doen. Wordt zeker vervolgd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s