Burgerlijk ongehoorzaam

IMG_9971-2600x1949Enige tijd geleden lag ik in de stoel van de mondhygiëniste. Niet perse een aangename ervaring. Ik probeer het verval van mond en met name tandvlees wat te vertragen. Acceptatie van het ouder worden, het toestaan van dit “kleine lijden” zie ik tegenwoordig als vast onderdeel van mijn dagelijkse “aha”-momenten, nu mijn lijf en leden hele duidelijke boodschappen uitzenden. Makkelijk is het niet. Niet altijd.

Mijn mond hygiëniste herinnerde mij tactvol aan de noodzaak om een uitgebreid mondoverzicht te maken. Hiervoor was een bijzondere handeling nodig, met een ingewikkelde code. Gelukkig ben ik redelijk goed verzekerd, niet volledig. Gehecht aan mijn eurocenten vroeg ik haar wat mij dit extra ging kosten op de toch al behoorlijke rekening, iedere 3 maanden opnieuw. Haar antwoord was, redelijk droog 180 euro. Toen ik haar vriendelijk vertelde af te zien van deze bijzondere behandeling omdat ik hier niet om gevraagd had en ook de noodzaak niet specifiek voor zag, ontstond er onrust. Niet bij mij dit keer, maar bij deze allervriendelijkste dame, die al jaren de moeite neemt om mijn gebit te reinigen. “Het zorgkantoor eist dit en het moet daardoor echt gebeuren”, was haar reactie. Ik snapte dit niet, alhoewel ik wel mezelf kon inleven in haar boodschap en de noodzaak die zij ervoer. Ik weigerde nogmaals vriendelijk en vroeg of dit een probleem voor haar of mij zou zijn of kunnen worden. Een duidelijk antwoord heb ik tot op heden niet gekregen. Zij boog zich weer over mijn tanden en tandvlees. Mogelijk dat dit bij mijn volgend bezoek weer ter sprake komt. Maar dat is toekomst.

Ik voelde me ongehoorzaam, burgerlijk ongehoorzaam. Het voelde lekker. Zeker op dat moment. Vaak heb ik de neiging om me wat ongehoorzaam op te stellen. Te vaak hoor ik “opdrachten” van bazen, instanties, zorgkantoren zonder dat de opdrachten voor mij of de persoon om wie het gaat, duidelijk een voordeel oplevert of nuttig is. Mij bevalt de kritische houding, waarbij de keuze bestaat wel of niet gehoor te geven aan de opdracht of vraag. Steeds meer horen we argumenten die kant nog wal raken, waarbij zelfs geregeld enige dreiging schuil in door klinkt. Het gaat zelfs zo ver dat zorg gestopt of onthouden kan worden, in sommige situaties van al te grote ongehoorzaamheid. Bijzonder, in ons kleine landje, met zoveel regels en mensen die hun best doen om het beste te doen en het slechte te laten (wat dat ook mogen zijn). Dreigen is niet vriendelijk, nooit! Helpt niet, motiveert niet en verstoord iedere verbinding ben ik van mening.

the-victors-gym-blog-martin-luther-king-dayWikipedia laat de volgende definitie zien van burgerlijke ongehoorzaamheid: burgerlijke ongehoorzaamheid is het opzettelijk breken van de wet of het negeren van opdrachten van de regering met een politiek doel. De meeste denkers en activisten die zich ermee bezig hebben gehouden stellen dat burgerlijke ongehoorzaamheid per definitie geweldloos is en nooit plaatsvindt uit louter eigenbelang. Als inspiratiebronnen voor burgerlijke ongehoorzaamheid en/of geweldloos verzet worden vaak genoemd Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Leo Tolstoj en Henry David Thoreau. Tot zover!

Ik voel me geen politiek activist, er is zeker wel sprake van een eigen belang. Geweldloosheid zou ik zeker tot het plus lijstje willen rekenen. De namen ter inspiratie laten volgens mij geen ruimte tot discussie.

Past mijn neiging tot burgerlijke ongehoorzaamheid wel bij mijn boeddhistische beoefening? Moet ik niet anders leren “relateren” met de moeilijke, irritante zaken die horen bij het leven, is acceptatie niet altijd het sleutelwoord?

mahatma-gandhiDe Boeddha heeft gelukkig duidelijk gemaakt niemand blind te volgen, vertrouwen te hebben in eigen beoefening en het eigen pad vorm te geven in verbinding met anderen. Dat zijn steunende en activerende woorden. Boeddha als activist – zeker weten!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s