Ontmoeting met Mara

Regelmatig heb ik een ontmoeting met Mara. Mara is een figuur uit de boeddhistische mythologie, een soort bovennatuurlijk wezen, die al haar krachten inzette om te verhinderen dat Siddhartha Gautama aan de voet van de bodhiboom tot ontwaken kwam en een Boeddha werd.

Deze week ontmoet ik Mara in weer hele andere variaties. De laatste uitvoering is die van een groep opgeschoten pubers, die ik recentelijk voor mijn deur aansprak op het weggooien van een blikje op “mijn stoep”. Daar ging het al mis, niet met het blikje, maar met “mijn stoep”. De grote mond die ik kreeg van de kereltjes in het bijzijn van zoonlief, waren te veel voor mijn ego om te negeren. Ik wilde mijn zoon uiteraard het goede voorbeeld geven. Tja, dat werkte dus niet….  Sindsdien word er door Mara geregeld aan de voordeur gebeld. Als ik de deur open maak staat er niemand, geen vriend of vriendin, geen bezorger of collectant. Mara staat om de hoek, te gniffelen om mijn reactie op het belletjesgetrek van drie jongens.

Lastig hoor, negeren. Soms lukt het, soms niet. Door de knop van de deurbel in te drukken wordt Mara geactiveerd. Dat gebeurt wel vaker, soms ook wel meerdere keren op een dag. Bij een te lange vergadering, bezoek, een kritisch gesprek met mijn lief, of opmerking van mijn zoon, die feilloos mijn gevoelige plek heeft leren vinden de afgelopen 6 jaar.

De bel gaat, Mara laat zich opmerken. Er wordt op de knop gedrukt. Zou ik vriendschap kunnen sluiten met Mara, mijn boze, vijandige en irritante kant. Ik leer mensen op te merken wanneer er lijden is, en geef hen een aantal opties mee, om anders te reageren op het aanwezige lijden. Mijn idee is om iedere keer als de bel gaat Mara te verwelkomen, net als de Boeddha deed.

Vriendschap sluiten in deze wereld lijkt mij een mooie start van deze zondagochtend.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s