Coalitie van de (on)-welwillenden

Bij de reguliere mindfulnesstraining komt in de 2e week voor het eerst een formeel rijtje voor. Boeddhisten houden van rijtjes. Ik heb eens gehoord dat rijtjes van origine zijn ontstaan om gemakkelijk dingen te onthouden voor diegenen die niet konden lezen. Tegenwoordig zijn dat er gelukkig veel minder dan in de tijd van de Boeddha.

Ik vind rijtjes ook aardig. Soms schrijf ik ze ergens op, onthoud ik er enkele en soms moet ik eraan denken als ik de krant lees zoals deze ochtend.

Eerst het rijtje; dit keer over de 5 hindernissen die we tijdens de beoefening van mindfulness en feitelijk ons gehele leven terug zien komen; de ene keer wat duidelijker als de andere keer:

1. verlangen 2. afkeer 3. slaperigheid/dufheid 4. rusteloosheid en nummer 5 twijfel.

Het kabinet dat wij om de zoveel tijd mogen kiezen wil heel graag meewerken aan vrede in onze wereld. Dat is natuurlijk prachtig. Alle mensen willen tenslotte gelukkig zijn. De Verenigde Staten hebben nu met een aantal gelijkgestemden hun “coalition of the willing” opgericht. Ons kabinet hoort niet in dit rijtje van welwillenden thuis, ons land is niet gevraagd toe te treden bij deze club. Paniek, onrust, ongeloof in de tent. Rutte als klein jongetje gepasseerd door zijn vriendjes van de bovenbouw. Alle 5 hindernissen moet dit kabinet dezer dagen trotseren om aansluiting te hervinden, om erbij te horen. Om in het “goede” rijtje te horen. Vanuit het boeddhisme zoals ik er tegen aan kijk is er volgens mij maar 1 rijtje?

Mijn beoefening met de 5 hindernissen blijft ook een lange weg. Volhouden, je kunt altijd opnieuw beginnen zeg ik tijdens de trainingen tegen cursisten en mijzelf.

Maar ik heb zo het verlangen dat we de ander nu eens erkennen, in gesprek gaan, leren kennen. Zo’n afkeer van grote ego’s die praten over wereldvrede en de oorlogsmachine en industrie tot nog grotere hoogtes brengen. Slaperigheid en dufheid, het murw worden van de beelden in krant, televisie en internet. Mijn rusteloosheid, onrust, iets willen doen, iets willen veranderen, klein beginnen maar twijfelen of dit zinvol is, effect heeft.

Ik zoek nog naar een nieuwe naam voor de coalitie van onwelwillenden, de mensen die het echt anders willen. Metta, liefdevolle vriendelijkheid. Ideeën zijn welkom.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s