Oude sok

Mijn boeddhistische vriend Tom Hannes schrijft in zijn boekje “de vijf gezichten van angst” over het gedrag van de psychopaten in het Westen. Ze vormen een klein deel van de bevolking, maar komen in onze maatschappij disproportioneel vaak voor in vooraanstaande posities. “In ons Westen waar meedogenloos gedrag beloond wordt met immense financiële bonussen is het goed toeven voor psychopaten”.

“Onze” ING bank (een aantal jaren geleden nog kansloos verloren, zonder onze belastingcenten), maakt het afgelopen kwartaal ruim 1 miljard winst, dankzij de marges op hypotheken. Zij en vooral wij hebben weinig tot niets geleerd van de financiële crisis die nog nauwelijks is opgedroogd.

Psychopaten zijn sociaal gehandicapt. Ze zijn uitsluitend loyaal aan zichzelf. Ze worden niet echt geraakt door de leedgevoelens van de ander. Wel weten zijn dat empathie veinzen  een goede techniek is die hen veel kan opleveren. Ik ben bewust klant van de TRIODOS bank – volgens mij de minst slechte onder de “Jokers” en “Hannibals”.

Het blijft uiteraard een hele goede oefening om vooral ook naar eigen psychopathische trekjes te kijken. Het eigen verlangen, groot en/of klein, dat mogelijk ten koste gaat van die ander. Gewoon kijken, opmerken, terugkeren en beslissen niets te doen. Lekker! Geeft volgens mij veel meer rust en uiteindelijk ruimte voor wat dan ook!

Wat betreft die oude banken ….de oude sok blijft natuurlijk ook een alternatief.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit. Bookmark de permalink .