Ontmoeting in stilte

Dit weekend sloot ik de compassietraining in Nijmegen af. Ik nodig de deelnemers voor deze bijeenkomst uit iets van zichzelf mee te nemen, te laten zien of horen; hun koppeling met compassie en/of mededogen. Altijd een erg bijzonder, fijn en persoonlijk onderdeel van de training.

Marina Abramovic is een performer. Op Wikipedia is te lezen wat zij gedaan heeft in haar leven, waarin zij grenzen opzocht en mogelijk over is gegaan. Daar gaat het in dit stukje niet over. Wel over Ulay, haar voormalige levenspartner, met wie ze het contact al langere tijd verloren heeft.

Onderdeel van haar laatste performance is de ontmoeting met mensen in de verschillende musea wereldwijd. Zitten in stilte, contact met de ander, alleen door elkaar aan te kijken. Er wordt een foto gemaakt van het moment en het leven stroomt weer verder. Wereldwijd staan mensen in lange rijen voor hun moment met Marina Abramovic.

En dan het moment dat Ulay opeens voor haar zit. Wat een prachtige ontmoeting, de universele taal van de liefde tussen twee mensen, zonder woorden. Wat prachtig in beeld gebracht wordt is de toenadering naar elkaar toe. Nog mooier vind ik het loslaten wat daarna gebeurt, een mooi moment.

Met dank aan Annemiek.

Advertenties
Video | Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit. Bookmark de permalink .