WK Mindfulness

Met enige terughoudendheid volg ik de verrichtingen van de verschillende teams tijdens het WK voetballen in Brazilië. Ik heb nog geen goede modus gevonden in het kijken naar onze voetballende miljonairs, die vanuit alle kanten verzorgd en in de watten worden gelegd. Het contrast is te groot met de omgeving “daarbuiten” en lijkt alsmaar groter te worden. Dankzij een radio uitzending van de Boeddhistische Omroep (OBA Live), waar onze omgang met “de sport” aan tafel besproken werd, komt de inhoud van deze mindfulness & compassie blog aan bod.

Van Persie, met volle aandacht, in het hier-en-nu, doelgericht! Los van de gevolgen, winnen of verliezen, is het maken van een dergelijk doelpunt zonder mindfulness niet mogelijk. Alle eerdere mislukte pogingen, alle toekomstige verwachtingen over een nog zo mooi doelpunt, zullen hem niet helpen. Ook mijn zoontje niet, die iedere avond in de huiskamer oefent met het maken van “zijn snoekduik”.

Mooi zijn de zorgende en troostende gebaren van de verliezende Spaanse coach (Del Bosque), die al zijn spelers een aai over het hoofd geeft, wetende dat al het andere op dat moment niet passend is en niet werkt.

Mededogen met je spelers, met de verliezers, niets winnen, niets verliezen, vind ik een mooi gebaar en inderdaad niet al te vaak te zien op dit sportniveau. Compassie, onze 2e levensvriend, naast liefdevolle vriendelijkheid, medevreugde en gelijkmoedigheid.

Van Gaal (niet bekend als grootste levensvriend), laat als eerste coach ruimte voor spelers om vrouw en kinderen te ontmoeten enkele uren voor de wedstrijd. Het werkt, verbinden met onze zachte, milde kant. Een potje darten, poolen met de kids vlak voor het moment dat iets heel anders gevraagd wordt (en waarvoor helaas zoveel betaald wordt).

Het is niet stoer, een WK Mindfulness en Compassie, maar ik geloof dat onze voetbalmiljonairs een mooi voorbeeld kunnen zijn voor de jonge kinderen die hen met zoveel adoratie volgen. Een wereldkampioenschap zonder beker, bonussen, lintjes bij onze oranje koning, nieuwe sponsor of club.

Wachten is het op de eerste boeddhistische tatoeage zichtbaar op het hart van Wesley met de bijhorende levenswijze, visie en gedachte. Als die er komt zal ik overwegen om een voetbal te laten zetten. Hup Holland!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit. Bookmark de permalink .