Stoppen bij een zebrapad

De Volkskrant Magazine informeert ons deze week over het thema “geld & geluk” – twee heel interessante onderwerpen waar veel over te zeggen en schrijven valt. Het gevaar bestaat dat er al snel een normerend vingertje bij komt, dat wil ik uiteraard altijd graag voorkomen. Dat is moeilijk genoeg.

In het artikel was de uitkomst van een sociaal experiment te lezen, waaruit bleek dat rijke mensen zich zelfzuchtiger gedragen dan arme mensen.

Op een druk kruispunt in California werd gekeken welke automobilisten voorrang gaven aan voetgangers. De uitkomst was dat de bestuurders van nieuwe, dure auto’s significant vaker voetgangers van de sokken reden dan bestuurders van oude goedkope auto’s.

Sociologen vermoeden dat rijke mensen asocialer zijn, omdat ze zelfvoorzienend zijn. Ze hoeven niet bang te zijn dat ze ooit zonder eten, onderdak, partner (lees nageslacht) komen te zitten, Mensen met een lage status kunnen niet riskeren andere mensen tegen zich in het harnas te jagen, omdat ze in geval van nood niet zonder hulp kunnen overleven.

Arme mensen moeten anderen te vriend houden en zich dus vriendelijker gedragen. En ik maar denken dat de mindfulness en compassie mijn verkeersgedrag zo positief beïnvloed hadden. Nu blijkt het mijn inkomen te zijn. Stoppen en glimlachen bij het zebrapad blijft wel een fijne activiteit. Ook als je als voetganger van de sokken wordt gereden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit. Bookmark de permalink .