Vrijheid bevechten

Vandaag vieren we Bevrijdingsdag. De dag na het stilstaan bij de gevallenen in een groot aantal oorlogen. Ik lees in de Volkskrant dat er in Amsterdam als in Vught aandacht gevraagd werd voor de noodzaak om de vrijheid te bevechten. “Herdenken verbindt” was een van de citaten. Nu ben ik voorstander van verbinding tussen mensen; alle mensen!

Ik ben benieuwd hoe het morgen met onze verbinding gesteld is?

Generaal van Uhm, die in 2008 zijn 23 jarige zoon verloor in Afghanistan bij een bermbom vind ik moedig in een radiodocumentaire op Radio I (Verloren zonen). Hij vertelt respect te hebben voor Nederlandse Syriëgangers, omdat ze opkomen voor hun idealen. Volgens van Uhm zijn het jongeren die “op de een of andere manier ervaren dat ze iets moeten doen om de wereld beter te maken”. We hoeven het niet eens te zijn met hun wereldbeeld.

Onze Koning en de heer Rutte en andere belangrijke mensen roepen ons ook dit jaar weer op, te zoeken naar verbinding. Nooit meer de gruwelijkheden uit de 2e wereldoorlog. Intussen weten we dat we een uitermate selectief geheugen hebben als ons dit zo past. Assad gaat in juni democratische verkiezingen winnen in Syrië en Poetin is de nieuwe vijand van het vrije Westen. De koude oorlog is weer terug en we kunnen collectief weer het onderscheid maken tussen goed en kwaad. Gelukkig hoeven we hier niets mee te doen. Het economische belang staat voor de vrijheid en daar doen we niet zo veel tegen. Het groot aantal bladzijden in de Volkskrant over Anna Frank en “de Musical” ten spijt.

Ik heb dit jaar trouwens niks gelezen over hoe het met de vrijheid gesteld is van “de schreeuwer op de Dam” en de “Waxinelichtjeshouder”. Het bleef angstvallig stil op de Dam … Hulde voor generaal van Uhm. Een stem vanuit compassie en vrede.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit. Bookmark de permalink .