Paasmuziek

Graag luister ik muziek via Spotify. Hier kan ik muziek beluisteren, zonder het te hoeven kopen, te downloaden en/of te bezitten. Ik betaal een paar centen per beluisterd nummer voor de artiest en kan daardoor onbekommerd muziek ervaren, inclusief alle bijkomende gedachten, herinneringen en gevoelens. Da’s toch geen geld voor een dergelijke ervaring. Ik houd ook van lijstjes, afspeellijstjes. Lijstjes met muziek gekoppeld aan een genre. Tijdens mijn 48 levensjaren heb ik in mijn hoofd veel muziek verzameld, gelabeld en herinneringen aan deze muziek gekoppeld.

Het kost me vaak moeite om erbij te blijven. De neiging om voordat het muziekstuk afgelopen is, door te klikken naar het volgende nummer is groot. Verveling en nieuwsgierigheid zijn altijd (in meer of mindere mate) aanwezig. Maar ook waar muziek voor mij om draait. Het roept een sfeer op, is verbonden aan gedachten, herinneringen, uit het hier-en-nu en zeker gekoppeld aan gebeurtenissen uit het verleden en personen die ik hieraan gekoppeld heb. Vroegere liefdes, pijnlijke ervaringen, zonnige momenten op vakanties, intens geluk bij trouwen en geboorte en rouwen om verlies en algemene gevoelens over een bepaalde periode.

Vanuit mijn mindfulness & compassie beoefening stoei ik geregeld met mijn gedrag en omgang met muziek en wat hier allemaal bij komt kijken. Kan ik erbij blijven? Wat zijn mijn ervaringen tijdens het beluisteren en hoe snel zit ik niet in het verleden? Terwijl ik juist beoefen om in het nu te zijn en te blijven!

In de compassietraining van deze ochtend in Nijmegen heb ik ook gebruik gemaakt van muziek. Tijdens een meditatie (“de compassionele metgezel”), liet ik de klassieke uitvoering horen van “My love”  van Paul McCartney. Geschreven voor zijn (inmiddels) overleden echtgenote. Voor sommigen een draak van een nummer. Voor mij licht als de lente, de zonnestralen tussen de bladeren door, schijnend op het mos. Een glimlach om de mond. Binnenkomst van de lente. Muziek ter ondersteuning in de beoefening.

Er zijn talloze nummers die je kunt koppelen aan de mindfulness & compassie beoefening. Op deze site zijn al filmpjes te vinden, o.a het nummer “Perfect” van Laura Jansen en “What’s going on” van Marvin Gaye. Wat te denken van de Mattheus Passion van Bach – het is immers Pasen. Ik hoor mezelf al weer een nieuw afspeellijstje in Spotify maken!

Voor vandaag houd ik het bij mijn oude liefde (qua muziek) – the Beatles en in dit geval Paul McCartney. Vrolijk Paasfeest!

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s