Denken doorzien, niets doen

Op mijn nachtkastje liggen al enige tijd 2 boeken. Ze ruiken wat muf, wat vergeelde bladzijden; ik heb ze nog nooit helemaal uitgelezen. Een cursus filosofie, wijsbegeerte, een TELEAC cursus uit de jaren 90.  Een wat ouderwetse term voor het tegenwoordige moderne E-health. De boeken hebben de uitnodigende titel “denken doorzien”.

De term “doorzien” is een interessante term. Is doorzien hetzelfde als “juist” zien? In mijn boeddhistische beoefening komt de term ” juist” veelvuldig terug (achtvoudig pad). Juist denken, juist weten, juist handelen, juist voelen. Er zijn nog vele andere mogelijkheden waarvoor het woordje “juist” zou passen. Juist staat en valt bij de intentie, de beleving en de mogelijkheid om even niet te reageren en alleen maar te zijn in het moment. Te kijken wat zich op dat moment afspeelt. Het juiste komt daardoor vaak zonder al te grote moeite als mogelijkheid voorbij.

Deze week was ik aanwezig bij de uitvaart van een man die ik de jaren 90 goed heb gekend. Ik maakte destijds onderdeel uit van zijn familie. Een gezin, een man, vrouw met 8 kinderen. Nadat de relatie met de oudste van het gezin verbroken was, heb ik het contact met dit gezin verloren. Ik zag deze week de 8 kinderen terug. 17 jaar waren voorbij gegaan. De kleine jongens en meisjes uit het gezin, waren grote stoere kerels geworden, de meisjes, prachtige jonge vrouwen, aan het begin van een nieuwe fase in het leven. Ik was erbij en keek ernaar en kon me alleen maar bezig houden met “juist voelen”. Al het weten en al het denken werd overschaduwd door juist voelen (de boeddistische term is Vedana). Het is een bijzondere ervaring om uit het huidige moment weggetrokken te worden naar het verleden toe en weer terug. Het is heerlijk om hier gewoon bij te blijven en niets te hoeven doen. Gewoon aanwezig te zijn.

Het leven is een kleurrijk pallet. Donkere en lichte kleuren, ze kleuren het leven, soms juist, soms niet juist. De kleuren blijven, ze veranderen. Er juist naar kijken, met vriendelijkheid en compassie helpt om het juiste in het moment te zien en er gewoon juist even bij te zijn. Verder niets doen. Vooral niets doen!

Ik vermoed dat de twee boeken nog enige tijd op mijn nachtkastje blijven liggen en dan weer ongelezen verdwijnen op een ander stapeltje. Ik heb niet zo’n behoefte aan “juist denken”. Het voelen bevalt mij tegenwoordig veel beter.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeddhisme, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s