Een comfortabele kerst?

Lang geleden had ik als kind met kerstmis het idee dat er op 1e en 2e kerstdag geen oorlog zou zijn. De gehele wereld bestond voor mij die dagen uit mensen die op deze 2 dagen er bewust voor kozen, lief te hebben. De wapens werden neergelegd, er werd samen gegeten en de verschillen tussen de mensen werden voor 2 dagen opzij geschoven. Vandaag de dag weet ik (helaas) beter. Ook vandaag opent de Volkskrant wederom met een dode opstandeling op de voorpagina. Dit keer naar aanleiding van de ontdekte massagraven in Zuid-Soedan. Ook daar was het kerstmis en de overleden opstandeling blijkt te zijn gedood op de 1e kerstdag. Mijn beeld van vroeger werd wederom bruut onderuit gehaald. Ik probeer met enige afstand te kijken naar de overleden persoon. In de voetnoot kon ik lezen dat hij een opstandeling zou zijn geweest. Maar vanuit welke optiek bezien? Hoorde hij bij de partij die het recht aan zij zijde had of werd deze man gedood omdat juist aan de verkeerde kant stond? Maakt het iets uit aan welke zijde hij stond? Er was een mens gedood en dit keer op 1e kerstdag.

In de bijlage van de Volkskrant ook nog een artikel, van een heel ander kaliber, maar wel met een aantal overeenkomsten. Een bekende Franse zanger, waar ik overigens nog nooit van gehoord had (Bertrand Cantat), blijkt een mooie CD te hebben gemaakt. Ik ben liefhebber van prachtige muziek, maar in het artikel lees ik dat deze prachtig zingende man een aantal jaar geleden zijn vriendin heeft doodgeslagen en hiervoor ook gestraft is. Hij heeft zijn straf uitgezeten en kreeg van de rechter tevens opgelegd dat hij never-nooit-niet over zijn daad een lied mocht schrijven. De Fransen staan nu in dubio; mogen zij luisteren en genieten van een prachtige CD van een man die gedood heeft en zijn straf uitgezeten heeft, zonder wroeging, schuldgevoelens en wat nog meer voorbij komt.

Beide artikelen roepen bij mij gedachten over het thema “vergeven” op. Hoe enorm moeilijk het voor een mens is om te vergeven, in Zuid-Soedan, in Frankrijk, hier in het Brandevoortse. Ik ga de komende dagen eens met aandacht luisteren naar de CD “un album inconfortable” en zal ook eens luisteren naar mijn eigen gedachten. Ben benieuwd!

Fijne jaarwisseling allemaal.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s