Mijn kaartenhuis

De liefde van mijn leven en ik volgen een nieuwe serie. Via Netflix volgen wij de prachtserie “House of Cards”, waarbij Kevin Spacey een inkijk geeft in de politieke intriges van de Verenigde Staten. Werkelijk een verslavende serie en ik vraag me af wat het is wat ons zo naar de serie trekt? De serie gaat over macht, invloed, vals spel en heeft vele verrassende wendingen. De hoofdrolspeler, een politiek boefje, doet iets speciaals met mij als kijker. Hij praat tegen mij, gaat een monoloog met me aan en zorgt ervoor dat ik zijn “vriend” word. Het lukt hem om mij over zijn streep heen te trekken; ik maak even onderdeel uit van dit wereldje, als is het maar fictief.

Hoe fictief is fictief? In de Volkskrant van heden ochtend lees ik met de serie in mijn achterhoofd, dat de algemene rekenkamer het JSF rapport afgezwakt heeft. Twee ministers waren nodig om de informatie zo te verdraaien dat aanschaf van de JSF weer een stapje dichterbij is gekomen. Ik heb even op de site gekeken van de rekenkamer en daar staat als belangrijkste taak: “De Algemene Rekenkamer controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals het de bedoeling was.”.

De bedoeling? House of Cards tussen de bloembollen. Volgens mij is politiek overal hetzelfde en laat de serie duidelijk hoe het “kaartenhuis” in elkaar steekt en vooral hoe kwetsbaar het is. De kiezer rekent over enige tijd rond verkiezingstijd weer af met de tijdelijke macht. Daar houdt mijn invloed op.

Gelukkig heb ik wel invloed hoe ik met mijn tekortkomingen kan omgaan. Ik leer, mede door het kijken naar dit soort series dat ik de keuze heb om kritisch te kijken naar mijn wijze van reageren op de verleidingen in het leven en om zou kunnen gaan met de hindernissen die ik tegenkom op het pad. Vallen hoort hier uiteraard ook bij.

Mijn eigen House of Cards, mijn kaartenhuis, met een stevig fundament kost tijd, mogelijk een leven lang….

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s