Mindful & Compassievol fietsen

Zoals een aantal volgers van dit blog weten ga ik graag met de fiets door het leven. Behalve dat het gezond is geeft het me vaak wat extra ruimte om een Dharma talk op de iPhone te beluisteren. Ik kom dan vaak op mijn bestemming aan met nieuwe input en vooral juiste intenties om deze gedurende de dag dan veelal kwijt te raken. Vaak kom ik hier pas de volgende ochtend, op de fiets weer pas achter, en heb intussen geleerd dat ik altijd opnieuw kan beginnen. Het werkt echt, zelfcompassie!

Het fijne om met aandacht te fietsen is dat je ook dagelijkse dingen ziet en/of meemaakt, die in het kader van mijn wandeling langs het achtvoudig pad, stof tot nadenken geven. Graag fiets ik bij tegenwind in de nabijheid van een e-bike. Deze houdt mij uit de wind en eerlijk is eerlijk, het voelt ook erg lekker om zo de kilometers voorbij te laten glijden. Niet alle e-bikers ervaren mijn aanwezigheid als prettig heb ik bemerkt. Men wordt onrustig, begint te draaien op de fiets of probeert soms het tempo wat te verhogen om zichzelf van zijn last te verlossen. Ik moet bekennen dat ik dat in eerste instantie wel een uitdaging vond, blijven aanhaken, niet loslaten en gewoon doortrappen. Hierbij wel gezegd dat ik in kader van juist handelen niet achter e-bikers van het vrouwelijk geslacht ga hangen. Ik vind het niet gepast om me te verstoppen achter de derrière van een jonge of vaak wat oudere dame! Tegenwoordig heb ik de gewoonte om de e-biker te vragen of hij het een probleem vindt dat ik “meelift”. Als er geen contact mogelijk is en ik kan de persoon niet bedanken, krijgt de persoon zodra hij afscheid neemt (vaak door een andere route te hebben), een vriendelijke wens van mij mee voor de rest van de dag. Dat helpt, niet alleen hem, ook mijzelf.

Wat me ook bijzonder opvalt is hoeveel haast de fietser in de stad heeft (in mijn geval is dat vaak Eindhoven). Ik heb enige tijd geleden besloten om niet meer door het oranje of rode licht te fietsen. Niet vanwege het gevaar of de hoogte van een eventuele bekeuring, maar vanuit de mindfulness & compassie gedachten; ik maak even contact met mijn ademhaling, check mijn lijf even om bij groenlicht mijn tocht weer te vervolgen. Intussen word ik links en rechts gepasseerd door mensen die haast hebben, zich in gevaarlijke situaties storten en zowel bij zichzelf als andere verkeersdeelnemers de nodige stress en irritaties oproepen. Wanneer er toch iemand stil staat voor het zelfde rode licht, is dat een goede gelegenheid om vriendelijk te glimlachen en de ander een prettige dag toe te wensen. Vaak ontstaat er dan iets heel aardigs tussen twee mensen die elkaar niet kennen. Ik ben ervan overtuigd dat hierdoor mijn dag en ook de dag van de ander, anders verloopt, ook is het maar een klein moment. Probeer het eens uit; glimlach naar de ander en wens hem of haar een fijne dag.

Mindful & Compassievol fietsen; die titel ben ik nog niet tegengekomen bij BOL.com. Ideetje, past dat wel bij op juiste wijze mijn geld verdienen …. denk het wel.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Mindful & Compassievol fietsen

  1. Pingback: 4x op de pedalen – waarom fietsen goed is voor de geest - Happinez

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s