Tranenspel?

Deze ochtend lees ik de commentaren in de Volkskrant en word ik wederom geconfronteerd met de vreselijke beelden van slachtoffers in een klein dorpje van 5000 inwoners in het noorden van Syrië. “Dit mag Assad wel” luidt de kop van de Volkskrant. Een pagina verder wordt er politiek bedreven op landelijk niveau. “De VS spelen het spel als een schaker”, aldus de SP, altijd weer slim uit de hoek komend!

Een spel, waarbij men naar elkaar kijkt en tactisch en strategisch probeert te balanceren en onmachtig lijkt echt te kijken en te handelen. Toen enige maanden geleden in Boston 2 gestoorde mannen bommen lieten afgaan bij de finish van de marathon, was de wereld te klein. Live werd de tocht naar deze mensen in beeld gebracht, het volk hoeft niet meer te vrezen. De wereld keek mee en knikte.

Nu Engeland zich heeft uitgesproken en de VS alleen staan in hun onmacht zou het zomaar eens kunnen zijn dat binnenkort Egypte weer hoofdnieuws is en Syrië intussen afbrandt.

Het is waar, wat kunnen we doen, wat moeten we doen. Moeten we de televisie uitzetten om niet geconfronteerd te worden met de beelden die niet meer uit te sluiten zijn Oorlogen worden tegenwoordig in huiskamers uitgevochten, vroeger zagen we het niet, hoorde we het niet en hoefde we ook geen excuses te maken anno 2013 voor de misstanden in Indonesië in 1947.

Ik zie de beelden van verbrande mannen, vrouwen en kinderen. De tranen lopen over mijn wang. Ik voel me misselijk en ziek worden, maar wil blijven kijken. De jongen wil ik in de ogen blijven kijken; hij ziet mij niet. Hij heeft mijn excuses niet nodig, wel hulp.

Wat is juist handelen, juist spreken en juist denken? Is een oorlog laten escaleren vanuit dat standpunt een optie? Zijn excuses in 2090 op zijn plaats?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s