Slimme mensen in Brandevoort?

Een kind is geen pup”, de kop in een artikel in de Volkskrant (pag. 10 & 11 bijlage Vonk van 22 juni) over de nonsens van streng opvoeden.

“Slimme mensen wonen in Brandevoort”. Dat staat te lezen op de enorme reclameborden als je Brandevoort (Helmond) binnen rijdt.

Wat is de verbinding tussen deze twee uitspraken? Géén zo op het eerste gezicht.

“Gisteren werd ik als vader van een 4 jarig zoontje ernstig toegesproken door een bezorgde buurtbewoner, die me aansprak dat zoonlief en vader met de nieuwe (volley)voetbal aan het trappen waren. Dit was toch echt niet de bedoeling. De buurtvereniging had immers recent weer drie zachte ballen gekocht uit angst dat de kinderen schade zouden toebrengen aan de (lease)auto’s, die als heilige koe, beschermd moeten worden. Regels zijn regels!

Als ik het artikel in de Volkskrant goed begrepen heb, klopt het bord over Brandevoort gelukkig niet. Ik had me toch al ernstig geërgerd aan de arrogante toon en boodschap van het bord. Een gevolg is dan wel dat ik niet behoor tot de slimme mensen, ook al woon ik wel in het prachtige Brandevoort.

Gelukkig laat ik mijn zoon wel zien en merken dat hij zelf keuzes mag leren maken. Dat hij niet klakkeloos regels moet accepteren en al doende grenzen leert kennen. Mogelijk maak ik me daarbij iets minder geliefd in de buurt; leven is echter ook keuzes maken voor grote mensen.

“Met goed voorleven geef je kinderen de boodschap mee dat hun behoeften en emoties er net zo goed toe doen als die van anderen. Grenzen kun je ook aangeven zonder dat je een kind als puppy probeert te trainen. Kinderen doen wat jij doet en niet wat je zegt” (einde citaat Volkskrant).

Dan maar wat minder slim, maar wel een kind dat zich op zijn manier ontwikkelt, met een glimlach om de mond…. Welkom in Brandevoort!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actualiteit. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s