In Memoriam: Een kleine voettocht

Peter is dood. Zijn derde boek ligt hier voor mij.”Een kleine voettocht” door W.P. van den Hout (1937-2013). In de jaren 90 heb ik met hem mogen werken. Hij was de psychiater, de man op de troon; door velen vereerd, door nog meer verguisd.

Nu is hij dood en ik denk aan hem. Of denk ik over mezelf in die bewuste periode in mijn leven waar ik op zoveel kruispunten heb gestaan en meestal voor de bekende en op dat moment makkelijkste weg koos? Peter heb ik op dat pad en verschillende kruisingen ook ontmoet. Hij heeft mij de weg gewezen om de ontmoeting met mezelf aan te gaan. In eerste instantie met de kwetsbare patiënten die aan mijn gedeelde zorg waren toevertrouwd, maar feitelijk ben ik daar gestart met mijn eigen voettocht. Jaren later ben ik daar pas achter gekomen.

Ik wandel nog steeds, langs mijn pad. Peter heeft het eind van zijn voettocht bereikt op deze aarde. Als ik zijn “voettocht” lees, ben ik me weer bewust van zijn thema’s, de ontmoeting tussen mensen, de ontmoeting met jezelf. Wat graag had ik hem nu in mijn leven tegengekomen, 20 jaar later; verlost van de pijn uit het verleden en met hem een denkbeeldige wandeling gemaakt, een voettocht langs het pad, waarin hij mij is voorgegaan.

Dank je wel Peter, rust in vrede…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op In Memoriam: Een kleine voettocht

  1. Geachte Ignaas Bongers, werkte jij toevallig in 1992 op de Paaz van het Diaconessenziekenhuis, thans Maxima Medisch Centrum, onder Van den Hout? Zo ja, dan zou ik je graag willen spreken. Bij voorbaat dank voor de moeite. Viktor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s